Virtual Reality kan veel mensen van vliegangst afhelpen

4 april 2018
Virtual Reality kan veel mensen van vliegangst afhelpen

Middels een intake wordt ingeschat of de Virtual Reality methode effectief zal zijn om jou van vliegangst af te helpen. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de oorzaak van de angst of eventuele andere klachten

Virtuele werkelijkheid of schijnwerkelijkheid (Engels: virtual reality, afgekort: VR) simuleert via een computer een omgeving om een gebruiker via diverse zintuigen als het ware 'onder te dompelen' in een ervaring. Tijdens de vliegangst behandeling met VRET vindt dit 'onderdompelen' plaats door het gebruik van een speciale 3D bril. Wanneer u naar links kijkt naar medepassagiers of naar voren beweegt, dan bewegen de beelden met je mee.

Er wordt gebruik gemaakt van authentieke vliegtuiggeluiden en bewegingen in de vorm van vliegtuigtrillingen. Je waant je hierdoor volledig in een vliegtuig, maar je bent en blijft op de grond! Je komt in een echte vliegtuigstoel te zitten en word begeleid tijdens alle fases van de vliegreis, namelijk het taxiën, opstijgen, vliegen en landen.

Er worden allerlei situaties in de lucht nagebootst die zich tijdens een vlucht kunnen voordoen. Denk daarbij aan vliegen door de wolken, bij nacht, tijdens onweer en zelfs tijdens turbulentie. Je leert begrijpen hoe een vliegtuig werkt, welke geluiden je hoort en waarom. Hiermee zul je vertrouwd raken met het vliegen en zullen je angsten verdwijnen.

Een Virtual Reality behandeling heeft als voordeel dat binnen de virtuele werelden de mogelijkheid bestaat om een grote variatie aan scenario's af te spelen, waarin langzaam maar zeker steeds lastiger en/of angstiger situaties gesimuleerd kunnen worden. De behandelaar krijgt daardoor goed inzicht onder welke situaties zich bepaalde klachten voordoen, maar heeft altijd controle over de situatie en kan alles van het ene op het andere moment stilleggen. Let wel: je bent en blijft op de grond!

Je kunt nu zelf ervaren wat Virtual Reality voor jou kan betekenen. Voor altijd bevrijd van dat nare gevoel? De behandelmethode ‘Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) is jouw antwoord.